Czekoladowe ciasteczka nadziewane Nutellą

Drukuj

Kruche, czekoladowe ciasteczka z kremowym nadzieniem są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Możecie je upiec w ostatnim momencie przed przyjściem gości ;) Polecamy je szczególnie dla maluchów na podwieczorek ze szklanką mleka. 
 
Składniki, 25-30 sztuk:
100 g cukru
50 g gorzkiego kakao
260 g maki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g zimnego masła
kilka łyżek Nutelli

1.    Do miski wsypać cukier, kakao, przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
2.    Dodać jajka, masło pokrojone na małe kawałeczki i wymieszać.
3.    Wyrobić ręcznie do otrzymania jednolitej masy.
4.    Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ½ h.
5.    Piekarnik nastawić na 180°C.
6.    Ciasto rozwałkować na 4 mm grubości i wykroić kółeczka ok. 3,5 cm kieliszkiem.
7.    Na połowie wykrojonych kółeczek nałożyć po łyżeczce Nutelli i przykryć pozostałymi krążkami.
8.    Zlepić brzegi kółeczek i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
9.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 min.
10.  Ostudzić i podawać z mlekiem lub caffellatte.

0 komentarze:

Prześlij komentarz