Kruche, czekoladowe
ciasteczka z kremowym nadzieniem są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Możecie je
upiec w ostatnim momencie przed przyjściem gości ;) Polecamy je szczególnie dla
maluchów na podwieczorek ze szklanką mleka.
100 g cukru
50 g gorzkiego kakao
260 g maki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100 g zimnego masła
kilka łyżek Nutelli
1. Do miski wsypać cukier,
kakao, przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
2. Dodać jajka, masło pokrojone
na małe kawałeczki i wymieszać.
3. Wyrobić ręcznie do otrzymania
jednolitej masy.
4. Ciasto owinąć folią spożywczą
i włożyć do lodówki na ½ h.
5. Piekarnik nastawić na 180°C.
6. Ciasto rozwałkować na 4 mm grubości
i wykroić kółeczka ok. 3,5 cm kieliszkiem.
7. Na połowie wykrojonych kółeczek
nałożyć po łyżeczce Nutelli i przykryć pozostałymi krążkami.
8. Zlepić brzegi kółeczek i ułożyć
w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstawić do nagrzanego piekarnika
i piec przez 12 min.
10. Ostudzić i podawać z mlekiem
lub caffellatte.
0 komentarze:
Prześlij komentarz