Nadziewane minibakłażany w sosie pomidorowym

Drukuj

Minibakłażany w sosie pomidorowym przygotowuje się głównie w październiku. Zbierane są wtedy ostatnie owoce, które są jeszcze malutkie. Jeśli nie macie dostępu do bakłażanów w takim rozmiarze, możecie użyć najmniejszych jakie znajdziecie w sklepach. Nadziewane bakłażany możecie podać na drugie danie lub kolację, a pozostały sos pomidorowy wykorzystać do spaghetti.
 


Składniki, 2-3 porcje:
500 g minibakłażanów
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku posiekany w małą kosteczkę
½ łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka orzeszków pinii
1 łyżeczka rodzynków (najlepiej passoline)
1 łyżka startego parmezanu / grana padano
2 szczypty soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 mała cebula pokrojona w kosteczkę
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 butelka (ok. 720 g) passaty pomidorowej
2-3 szczypty soli morskiej
2 łyżeczki cukru

1.     Odciąć końcówki bakłażanów.
2.     Wzdłuż każdego bakłażana zrobić 3 nacięcia na głębokość 1 cm.
3.     Do głębokiego talerza lub miski wsypać bułkę tartą, dodać czosnek, natkę pietruszki, orzeszki pinii, rodzynki, parmezan, sól i oliwę.
4.     Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
5.     Bakłażany ponadziewać farszem, wkładając go delikatnie w nacięcia.
6.     W niskim i szerokim garnku rozgrzać oliwę i przysmażyć bakłażany z obu stron (przez 3 min z każdej strony).
7.     Przełożyć je na talerz, wlać kolejne 3 łyżki oliwy do garnka i przysmażyć cebulę na złoty kolor.
8.     Zalać passatą pomidorową i dodać bakłażany.
9.     Gotować pod przykryciem przez ok. 50 minut do miękkości bakłażanów.
10.  W trakcie gotowania doprawić solą i cukrem.
11.  Podawać z pieczywem lub purée ziemniaczanym.



0 komentarze:

Prześlij komentarz