Pyszny barszczyk z najlepszymi grzybowymi uszkami :) Na
zakwasie z buraków i wywarze z grzybów, pozostałym z farszu na uszka. Jest
wyjątkowy, kwaskowaty i razem z uszkami smakuje wybornie :) Pamiętajcie, że po
dodaniu zakwasu do barszczu, nie można go już zagotować, bo zbrązowieje. Barszcz
można również zrobić bez zakwasu, wystarczy pominąć go w przepisie i dodać
odrobinę soku z cytryny.
Składniki, 4 l:
1 kg buraków
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 duża pietruszka
mały kawałek selera
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi do smaku
wywar z grzybów (pozostały z farszu po uszkach)
2 łyżki masła
1 średnia cebula
1.
Buraki umyć, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec przez ok. 1 h w nagrzanym do 190°C piekarniku lub wrzucić na wrzącą wodę i ugotować
do miękkości (ok. 40 min).
2.
W osobnym garnku zagotować 4 l litry
wody.
3.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać,
umyć i wrzucić na wrzącą wodę.
4.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw przez ok. 30 min pod uchyloną
pokrywką.
5.
Buraki obrać, zetrzeć na tarce o
dużych oczkach i dodać do wywaru z warzyw.
6.
Posolić do smaku lub doprawić Vegetą i
Maggi i zagotować.
7.
Wlać wywar z grzybów i zakwas z
buraków do smaku. Barszczu z zakwasem nie można już zagotować, bo zbrązowieje.
8.
Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zeszklić
ją na maśle na minimalnym ogniu (ok. 5 min).
9.
Dodać do garnka, odczekać 5 min i
przecedzić cały barszcz przez sitko.
10. Rozłożyć
uszka w bulionówkach, zalać gorącym barszczem i od razu podawać.
0 komentarze:
Prześlij komentarz