Barszcz wigilijny z uszkami

Drukuj

Pyszny barszczyk z najlepszymi grzybowymi uszkami :) Na zakwasie z buraków i wywarze z grzybów, pozostałym z farszu na uszka. Jest wyjątkowy, kwaskowaty i razem z uszkami smakuje wybornie :) Pamiętajcie, że po dodaniu zakwasu do barszczu, nie można go już zagotować, bo zbrązowieje. Barszcz można również zrobić bez zakwasu, wystarczy pominąć go w przepisie i dodać odrobinę soku z cytryny.



Składniki, 4 l:
1 kg buraków
ok. 4 litry zimnej wody
2 marchewki
1 duża pietruszka
mały kawałek selera
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu
sól morska do smaku / Vegeta i Maggi do smaku
wywar z grzybów (pozostały z farszu po uszkach)

2 łyżki masła
1 średnia cebula


1.     Buraki umyć, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec przez ok. 1 h w nagrzanym do 190°C piekarniku lub wrzucić na wrzącą wodę i ugotować do miękkości (ok. 40 min).
2.     W osobnym garnku zagotować 4 l litry wody.
3.     Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i wrzucić na wrzącą wodę.
4.     Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw przez ok. 30 min pod uchyloną pokrywką.
5.     Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do wywaru z warzyw.
6.     Posolić do smaku lub doprawić Vegetą i Maggi i zagotować.
7.     Wlać wywar z grzybów i zakwas z buraków do smaku. Barszczu z zakwasem nie można już zagotować, bo zbrązowieje.
8.     Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zeszklić ją na maśle na minimalnym ogniu (ok. 5 min).
9.     Dodać do garnka, odczekać 5 min i przecedzić cały barszcz przez sitko.
10.  Rozłożyć uszka w bulionówkach, zalać gorącym barszczem i od razu podawać.




0 komentarze:

Prześlij komentarz