Sfincione

Drukuj

Przepis na Sfincione narodził się w Palermo. Na cieście drożdżowym (takim jak na pizzę, ale grubszym) rozprowadzamy sos pomidorowy na bazie cebuli i anchois, posypujemy bułką tartą i pieczemy w piekarniku. Podobny sos przygotowuje się do Eliche z anchois i bułką tartą. Obydwa przepisy polecamy amatorom sardeli ;)
 

Składniki, 4 porcje:
Ciasto
500 g mąki pszennej typu 00 / mąki pszennej chlebowej (typ 750, 850)
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży / 7g suchych drożdży
320 ml cieplej wody
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine

Sos
700 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 mały słoiczek filecików anchois
2-3 szczypty soli morskie
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3-4 szczypty suszonego oregano
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skórki
1 łyżeczka cukru
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy do wysmarowania formy

ser caciocavallo (opcjonalnie)

1.    Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, rozdrobnione drożdże, wodę i oliwę.
2.    Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrabiać przez ok. 10 min, aż ciasto będzie odrywać się od ręki. Powinno być elastyczne, miękkie i lekko klejące.
3.    Miskę z wyrobionym ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 h.
4.    Cebule pokroić w większą kostkę.
5.    W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebule i smażyć przez 10 min.
6.    Dodać cały słoiczek anchois razem z olejem i przysmażać przez 5 min.
7.    Doprawić solą, pieprzem i oregano.
8.    Dodać pomidory, cukier i dusić pod przykryciem przez 10 min.
9.    Nastawić piekarnik na 180°C.
10.  Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyrobić je przez 1-2 min.
11.  Formę z wyposażenia piekarnika wysmarować oliwą i rozprowadzić na niej ciasto palcami.
12.  Nałożyć sos, a wierzch posypać bułką tartą.
13.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min.
14.  Przed końcem pieczenia, Sfincione można posypać serem caciocavallo i zapiekać przez 1 min.



2 komentarze:

  1. Fsincione wyszło mi przepyszne. Dziękuję za przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń