Przepis na Sfincione narodził się w Palermo. Na cieście
drożdżowym (takim jak na pizzę, ale grubszym) rozprowadzamy sos pomidorowy na
bazie cebuli i anchois, posypujemy bułką tartą i pieczemy w piekarniku. Podobny
sos przygotowuje się do Eliche z anchois i bułką tartą. Obydwa przepisy
polecamy amatorom sardeli ;)
Składniki, 4 porcje:
Ciasto
500 g mąki pszennej typu 00 /
mąki pszennej chlebowej (typ 750, 850)
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży / 7g suchych
drożdży
320 ml cieplej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
Sos
700 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 mały słoiczek filecików
anchois
2-3 szczypty soli morskie
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
3-4 szczypty suszonego
oregano
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
bez skórki
1 łyżeczka cukru
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy do wysmarowania
formy
ser caciocavallo
(opcjonalnie)
1.
Do miski przesiać
mąkę, dodać sól, cukier, rozdrobnione drożdże, wodę i oliwę.
2.
Wszystkie składniki
dobrze wymieszać i wyrabiać przez ok. 10 min, aż ciasto będzie odrywać się od ręki.
Powinno być elastyczne, miękkie i lekko klejące.
3.
Miskę z
wyrobionym ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
na 2 h.
4.
Cebule pokroić w
większą kostkę.
5.
W garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić cebule i smażyć przez 10 min.
6.
Dodać cały słoiczek
anchois razem z olejem i przysmażać przez 5 min.
7.
Doprawić solą,
pieprzem i oregano.
8.
Dodać pomidory, cukier
i dusić pod przykryciem przez 10 min.
9.
Nastawić
piekarnik na 180°C.
10.
Wyrośnięte ciasto
uderzyć pięścią i wyrobić je przez 1-2 min.
11.
Formę z
wyposażenia piekarnika wysmarować oliwą i rozprowadzić na niej ciasto palcami.
12.
Nałożyć sos, a
wierzch posypać bułką tartą.
13.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min.
14.
Przed końcem
pieczenia, Sfincione można posypać serem caciocavallo i zapiekać przez 1 min.
Fsincione wyszło mi przepyszne. Dziękuję za przepis 🙂
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń