Zapiekane roladki z
bakłażanów w sosie pomidorowym są nieco czasochłonne, ale za to ich smak
wynagradza poświęcony im czas :) Bakłażany możecie ugrillować nawet dzień wcześniej,
żeby na następny mieć mniej pracy :) Jeżeli posmakowało Wam
Sformato di melanzane, spróbujcie również tych roladek!
Składniki, 10 sztuk:
1 duży bakłażan
1 kulka mozzarelli
150 ml passaty pomidorowej
½ łyżeczki cukru
szczypta soli morskiej
80 g szynki niewędzonej
3 łyżki startego parmezanu / grana padano
1. Bakłażan umyć, osuszyć i odciąć
końcówki.
2. Pokroić w okrągłe 0,5 cm
plastry i grillować z obu stron na patelni grillowej.
3. Piekarnik nastawić na 180°C.
4. Mozzarellę pokroić w cienkie
plasterki.
5. Passatę pomidorową doprawić
cukrem i solą.
6. Na dno małej formy wlać 3 łyżki
passaty.
7. Każdy plaster bakłażana posmarować
łyżką passaty, położyć plasterek szynki, plasterek mozzarelli i zwinąć w
rulonik, spinając wykałaczką.
8. Poukładać roladki w foremce i
polać pozostałą passatą pomidorową.
9. Posypać parmezanem i kawałeczkami
pozostałej mozzarelli.
10. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i zapiekać przez 20 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz