Zapiekane roladki z bakłażanów

Drukuj

Zapiekane roladki z bakłażanów w sosie pomidorowym są nieco czasochłonne, ale za to ich smak wynagradza poświęcony im czas :) Bakłażany możecie ugrillować nawet dzień wcześniej, żeby na następny mieć mniej pracy :) Jeżeli posmakowało Wam Sformato di melanzane, spróbujcie również tych roladek!
 

Składniki, 10 sztuk:
1 duży bakłażan
1 kulka mozzarelli
150 ml passaty pomidorowej
½ łyżeczki cukru
szczypta soli morskiej
80 g szynki niewędzonej
3 łyżki startego parmezanu / grana padano

1.     Bakłażan umyć, osuszyć i odciąć końcówki.
2.     Pokroić w okrągłe 0,5 cm plastry i grillować z obu stron na patelni grillowej.
3.     Piekarnik nastawić na 180°C.
4.     Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki.
5.     Passatę pomidorową doprawić cukrem i solą.
6.     Na dno małej formy wlać 3 łyżki passaty.
7.     Każdy plaster bakłażana posmarować łyżką passaty, położyć plasterek szynki, plasterek mozzarelli i zwinąć w rulonik, spinając wykałaczką.
8.     Poukładać roladki w foremce i polać pozostałą passatą pomidorową.
9.     Posypać parmezanem i kawałeczkami pozostałej mozzarelli.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min.




0 komentarze:

Prześlij komentarz