Choinki z piernika

Drukuj

Śliczne, słodkie choineczki z grubą warstwą śniegu ;) Stanowią piękną, świąteczną ozdobę, a dodatkowo dobrze smakują ;) Do ich wykonania potrzebne są foremki o tym samym kształcie, ale w kilku rozmiarach (np. kwiatki lub gwiazdki). Lukier królewski dobrze zastyga dopiero po kilku godzinach. Jeżeli będziecie chcieli zapakować choinki na prezenty, radzimy zrobić to na drugi dzień. Przepis z Moich Wypieków troszkę zmodyfikowany.
 

Składniki, 7 choinek:
400 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
½ łyżeczki sody
szczypta soli
115 g masła
100 g cukru pudru
125 ml miodu
1 małe jajko

lukier królewski z 2 białek

1.     Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę.
2.     Wsypać przyprawę korzenną, sól i wymieszać.
3.     Masło zmiksować razem z cukrem na białą i puszystą masę.
4.     Wlać miód i zmiksować.
5.     Dodać jajko i zmiksować tylko do połączenia się składników.
6.     Wsypać mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
7.     Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-4 h lub na noc.
8.     Piekarnik nastawić na 180°C.
9.     Ciasto rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać pierniczki różnej wielkości.
10.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 min (najmniejsze pierniczki przez 4-5 min). Ostudzić.
11.  Przygotować lukier królewski z 2 białek.
12.  Na każdy pierniczek, zaczynając od największego kłaść łyżką lukier, przykrywając kolejnym pierniczkiem. Z najmniejszego zrobić gwiazdkę na szczycie choinki.
13.  Lukru nie dotykać przez kilka godzin, a najlepiej przez cały dzień.




2 komentarze: