Śliczne, słodkie choineczki z grubą warstwą śniegu ;) Stanowią
piękną, świąteczną ozdobę, a dodatkowo dobrze smakują ;) Do ich wykonania
potrzebne są foremki o tym samym kształcie, ale w kilku rozmiarach (np. kwiatki
lub gwiazdki). Lukier królewski dobrze zastyga dopiero po kilku godzinach. Jeżeli
będziecie chcieli zapakować choinki na prezenty, radzimy zrobić to na drugi
dzień. Przepis z Moich Wypieków troszkę zmodyfikowany.
Składniki, 7 choinek:
400 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
½ łyżeczki sody
2 płaskie łyżki przyprawy korzennej do piernika
szczypta soli
115 g masła
100 g cukru pudru
125 ml miodu
1 małe jajko
lukier królewski z 2 białek
1.
Do miski przesiać
mąkę, kakao i sodę.
2.
Wsypać przyprawę
korzenną, sól i wymieszać.
3.
Masło zmiksować
razem z cukrem na białą i puszystą masę.
4.
Wlać miód i
zmiksować.
5.
Dodać jajko i
zmiksować tylko do połączenia się składników.
6.
Wsypać mąkę i
zmiksować do połączenia się składników.
7.
Z ciasta
uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
na 2-4 h lub na noc.
8.
Piekarnik
nastawić na 180°C.
9.
Ciasto
rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać pierniczki różnej wielkości.
10.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 min (najmniejsze pierniczki przez 4-5
min). Ostudzić.
11.
Przygotować lukier królewski z 2 białek.
12.
Na każdy
pierniczek, zaczynając od największego kłaść łyżką lukier, przykrywając
kolejnym pierniczkiem. Z najmniejszego zrobić gwiazdkę na szczycie choinki.
13.
Lukru nie dotykać
przez kilka godzin, a najlepiej przez cały dzień.
Wyszly pyyyszne Dziekujemy :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się :)
OdpowiedzUsuń