Plum Cake świetnie pasuje do kawy i herbaty. Często jemy je
na śniadanie, popijając kremowe cappuccino :) Bardzo szybko się je przygotowuje
i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest mięciutkie, pulchne, sypkie, a zarazem wilgotne. Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
100 g masła
90 g cukru
2 jajka
40 ml mleka
30 g kuleczek z czekolady
(chipsów czekoladowych)
180 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
1.
Formę wysmarować
masłem i obsypać mąką.
2.
Nastawić
piekarnik na 180°C.
3.
Zmiksować masło z
cukrem na puszystą masę (ok.7-8 min).
4.
Ciągle miksując,
wbijać kolejno 2 jajka w 3 minutowych odstępach czasu.
5.
Wlać mleko i
zmiksować.
6.
Dodać czekoladowe
kuleczki i wymieszać.
7.
Wsypać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, pod koniec dodając
ekstrakt z wanilii.
8.
Przełożyć masę do
formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.
0 komentarze:
Prześlij komentarz