Plum Cake

Drukuj

Plum Cake świetnie pasuje do kawy i herbaty. Często jemy je na śniadanie, popijając kremowe cappuccino :) Bardzo szybko się je przygotowuje i najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest mięciutkie, pulchne, sypkie, a zarazem wilgotne. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.




Składniki, keksówka 25x12 cm:
100 g masła
90 g cukru
2 jajka
40 ml mleka
30 g kuleczek z czekolady (chipsów czekoladowych)
180 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1.    Formę wysmarować masłem i obsypać mąką.
2.    Nastawić piekarnik na 180°C.
3.    Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę (ok.7-8 min).
4.    Ciągle miksując, wbijać kolejno 2 jajka w 3 minutowych odstępach czasu.
5.    Wlać mleko i zmiksować.
6.    Dodać czekoladowe kuleczki i wymieszać.
7.    Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką, pod koniec dodając ekstrakt z wanilii.
8.    Przełożyć masę do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min do suchego patyczka.



0 komentarze:

Prześlij komentarz