Pulpeciki w jarzynach to pyszna i pożywna potrawa. Danie
jest bardzo wydajne, ponieważ z pół kg mięsa wychodzi aż 16 soczystych pulpecików.
W wersji dla dzieci należy jedynie pominąć wino. Bardzo polecamy!
Składniki, 4-5 porcji:
Pulpeciki
500 g mielonego mięsa wołowego
/ wołowo-wieprzowego / wieprzowego
1 mała cebula pokrojona w
kostkę
3 łyżki startego parmezanu /
grana padano
3-4 łyżki bułki tartej
2 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
do smaku
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
1 jajko
2 łyżki białego wytrawnego
wina
2 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
Sos jarzynowy
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2-3 średnie marchewki
pokrojone w 3 mm plasterki
1 szklanka mrożonego
zielonego groszku
3-4 średnie ziemniaki
pokrojone w kostkę
2-3 szklanki bulionu
(ewentualnie wody z rozpuszczoną kostką rosołową)
2 pomidory obrane ze skórki i
pokrojone w kostkę
sól morska do smaku
1.
Do miski włożyć mięso,
dodać cebulę, parmezan, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę pietruszki, jajko i
wino.
2.
Wszystkie składniki
dobrze wymieszać ręką.
3.
Uformować pulpeciki
o średnicy 5 cm i rozgrzać w garnku oliwę.
4.
Włożyć pulpety i
obsmażać je z obu stron na średnim przez ok. 4 minut.
5.
Pulpety wyjąć i
odłożyć na talerz.
6.
Do garnka, w
którym smażyło się mięso wlać oliwę i dodać cebulę, marchewkę oraz groszek.
7.
Podsmażać, aż
marchewka będzie prawie miękka.
8.
Dodać ziemniaki i
zalać 1 szklanką bulionu (250 ml).
9.
Dodać pomidory,
włożyć pulpety i dolać bulion do ¾ ich wysokości.
10.
Dusić pod
przykryciem 20 min, doprawić solą i dusić jeszcze 5 min.
11.
Podawać z
pieczywem lub bez.
0 komentarze:
Prześlij komentarz