Pulpeciki w jarzynach

Drukuj

Pulpeciki w jarzynach to pyszna i pożywna potrawa. Danie jest bardzo wydajne, ponieważ z pół kg mięsa wychodzi aż 16 soczystych pulpecików. W wersji dla dzieci należy jedynie pominąć wino. Bardzo polecamy!



Składniki, 4-5 porcji:
Pulpeciki
500 g mielonego mięsa wołowego / wołowo-wieprzowego / wieprzowego
1 mała cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki startego parmezanu / grana padano
3-4 łyżki bułki tartej
2 szczypty soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine

Sos jarzynowy
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2-3 średnie marchewki pokrojone w 3 mm plasterki
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
3-4 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
2-3 szklanki bulionu (ewentualnie wody z rozpuszczoną kostką rosołową)
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
sól morska do smaku

1.     Do miski włożyć mięso, dodać cebulę, parmezan, bułkę tartą, sól, pieprz, natkę pietruszki, jajko i wino.
2.     Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręką.
3.     Uformować pulpeciki o średnicy 5 cm i rozgrzać w garnku oliwę.
4.     Włożyć pulpety i obsmażać je z obu stron na średnim przez ok. 4 minut.
5.     Pulpety wyjąć i odłożyć na talerz.
6.     Do garnka, w którym smażyło się mięso wlać oliwę i dodać cebulę, marchewkę oraz groszek.
7.     Podsmażać, aż marchewka będzie prawie miękka.
8.     Dodać ziemniaki i zalać 1 szklanką bulionu (250 ml).
9.     Dodać pomidory, włożyć pulpety i dolać bulion do ¾ ich wysokości.
10.  Dusić pod przykryciem 20 min, doprawić solą i dusić jeszcze 5 min.
11.  Podawać z pieczywem lub bez.



0 komentarze:

Prześlij komentarz