Frittata na spodzie z ciasta francuskiego jest bardzo
smaczna. Jeśli smakowała Wam Tarta z cukinią, ta potrawa również przypadnie Wam
do gustu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
1 średnia cukinia
1 mała czerwona papryka
3 szczypty soli morskiej
peperoncino / chili
1 łyżka posiekanej natki
pietruszki
1 opakowanie ciasta
francuskiego
150 g szynki
4 jajka
3 łyżki startego parmezanu /
grana padano
1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z
oliwek na złoty kolor.
2. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 4 części,
a następnie na ½ cm plasterki i dodać do cebuli.
3.
Paprykę pokroić w
kostkę, dodać na patelnię i posolić.
4. Podsmażać pod
przykryciem 15 min i odparować.
5.
Doprawić
peperoncino, wsypać natkę pietruszki, wymieszać i ostudzić.
6.
Nastawić
piekarnik na 220°C.
7.
W formie ułożyć
ciasto francuskie, wyłożyć farsz, a na wierzchu poukładać plasterki szynki.
8.
W miseczce roztrzepać
jajka, dodać parmezan i wymieszać.
9.
Zalać farsz
jajkami i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
10.
Zapiekać ok. 30 min.
0 komentarze:
Prześlij komentarz