Torta salata

Drukuj

Frittata na spodzie z ciasta francuskiego jest bardzo smaczna. Jeśli smakowała Wam Tarta z cukinią, ta potrawa również przypadnie Wam do gustu. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
 
Składniki, forma 21x29 cm:
1 mała cebula
3 łyżki oliwy z oliwek extravergine
1 średnia cukinia
1 mała czerwona papryka
3 szczypty soli morskiej
peperoncino / chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g szynki
4 jajka
3 łyżki startego parmezanu / grana padano

1.     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
2.     Cukinię umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie na ½ cm plasterki i dodać do cebuli.
3.     Paprykę pokroić w kostkę, dodać na patelnię i posolić.
4.     Podsmażać pod przykryciem 15 min i odparować.
5.     Doprawić peperoncino, wsypać natkę pietruszki, wymieszać i ostudzić.
6.     Nastawić piekarnik na 220°C.
7.     W formie ułożyć ciasto francuskie, wyłożyć farsz, a na wierzchu poukładać plasterki szynki.
8.     W miseczce roztrzepać jajka, dodać parmezan i wymieszać.
9.     Zalać farsz jajkami i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
10.  Zapiekać ok. 30 min.


0 komentarze:

Prześlij komentarz