Uwielbiamy potrawy z grilla. W każdym sezonie grillowym
szaszłyki z piersi z kurczaka, warzyw i pieczarek muszą zagościć na
naszym stole. Na patyczki można również nabić suszone śliwki zawinięte w cienkie plastry boczku. Mięso najlepiej macerować przez kilka godzin. Im dłużej
będzie w przyprawach, tym będzie lepsze w smaku.
2 duże piersi z kurczaka
300 g surowego boczku
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
extravergine
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
10 pieczarek
1 czerwona papryka
3 średnie cebule
patyczki do szaszłyków
1.
Piersi z kurczaka
pokroić w 4 cm kawałki, a boczek w 1 cm plastry.
2.
Wszystkie
przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
i wymieszać.
3.
Natrzeć kurczaka
i boczek i zostawić na kilka godzin.
4.
Pieczarki oczyścić
i przekroić na pół.
5.
Z papryki usunąć
gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.
Cebule obrać i pokroić
w 1 cm krążki.
7.
Wszystkie warzywa
i pieczarki lekko posolić.
8.
Na każdy patyczek
nakłuć kurczaka, boczek, cebulę, paprykę, pieczarkę itd. do końca patyczka.
9.
Położyć szaszłyki
na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 35 min, odwracając je od czasu do czasu.
Szaszłyczki <3
OdpowiedzUsuń