Szaszłyki z piersi z kurczaka i warzyw

Drukuj

Uwielbiamy potrawy z grilla. W każdym sezonie grillowym szaszłyki z piersi z kurczaka, warzyw i pieczarek muszą zagościć na naszym stole. Na patyczki można również nabić suszone śliwki zawinięte w cienkie plastry boczku. Mięso najlepiej macerować przez kilka godzin. Im dłużej będzie w przyprawach, tym będzie lepsze w smaku. 

Składniki, 10 szaszłyków:
2 duże piersi z kurczaka
300 g surowego boczku
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki majeranku
½ łyżeczki tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek extravergine
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
10 pieczarek
1 czerwona papryka
3 średnie cebule

patyczki do szaszłyków

1.    Piersi z kurczaka pokroić w 4 cm kawałki, a boczek w 1 cm plastry.
2.    Wszystkie przyprawy zalać oliwą i sosem sojowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
3.    Natrzeć kurczaka i boczek i zostawić na kilka godzin.
4.    Pieczarki oczyścić i przekroić na pół.
5.    Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją w 3 cm kwadraty.
6.    Cebule obrać i pokroić w 1 cm krążki.
7.    Wszystkie warzywa i pieczarki lekko posolić.
8.    Na każdy patyczek nakłuć kurczaka, boczek, cebulę, paprykę, pieczarkę itd. do końca patyczka.
9.    Położyć szaszłyki na rozgrzanym grillu i grillować przez ok. 35 min, odwracając je od czasu do czasu. 


1 komentarze: